Saarland: CDU, FPD en Groenen vormen coalitie

De Duitse deelstaat Saarland krijgt een coalitie van CDU, FDP en Groenen. De drie partijen hebben daarover een akkoord bereikt. Het is de eerste keer dat er een zogenoemde Jamaica-coalitie in Duitsland tot stand komt.

De coalitie is genoemd naar de kleuren zwart, geel/blauw (in dit geval geel) en groen van respectievelijk de christendemocratische CDU, de liberale FDP en de groenen. Zwart, geel en groen zijn ook de kleuren van de Jamaicaanse vlag.

Voor het eerst sinds 1985 komen de liberalen van de FDP weer in de regering van Saarland. De liberalen hadden bij de verkiezingen hun stemmenaantal bijna verdubbeld. De CDU verloor flink maar ook de SPD. Grote winnaar was die Linke, met de vroegere minister-president van Saarland, Oskar Lafontaine, die van 2 procent naar 21 procent sprong. Door de Jamaica-coalitie wordt een "rood-rode" coalitie tussen SPD en die Linke verhinderd.

Ook bij de federale verkiezingen in Duitsland vielen de sociaaldemocraten uit de boot. Kanselier Angela Merkel ruilde ze in voor de liberale FDP, nadat de SPD haar laagste score sinds de Tweede Wereldoorlog haalde.

Minister -president van Saarland wordt waarschijnlijk opnieuw de christendemocraat  Peter Müller (foto midden, met Hubert Ulrich van de Groenen, links en Christoph Hartmann van de FDP, rechts).