Vanackere geen kandidaat-opvolger Van Rompuy

De speculaties over wie Herman Van Rompuy zou opvolgen als premier mocht hij naar Europa vertrekken, woeden volop, maar één ding is zeker: Steven Vanackere wordt het niet. Dat heeft hij zelf gezegd in "Mise au point" op de RTBF.

Vanackere is momenteel vicepremier en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen. Als partijgenoot van Herman Van Rompuy bij CD&V, werd ook zijn naam genoemd. Omdat hij niet bekendstaat  om zijn harde communautaire standpunten, werd vooral in Wallonië in zijn richting gekeken.

Maar Vanackere zelf heeft die geruchten nu de kop ingedrukt op de RTBF. Hij zei dat hij goed zit  op zijn huidige plaats en voegde eraan toe dat bij de keuze voor een nieuwe premier "het electorale gewicht moet primeren."  Daarmee pleitte hij onrechtstreeks voor Yves Leterme met zijn 800.000 stemmen.

Net zoals Dirk Sterckx (Open VLD) zei ook zijn Franstalige liberale collega Gérard Deprez dat het geen uitgemaakte zaak is dat CD&V de nieuwe premier levert. "De liberalen vormen de grootste politieke familie van het land", zei Deprez, die denkt aan Didier Reynders.