Documentaire over Belgische nazi in Spanje

De documentaire "Don Juan de La Carlina, het verborgen gezicht van Leon Degrelle" gaat woensdag in première op het European Film Festival in Sevilla.

De film reconstrueert het geheime leven van nazicollaborateur Leon Degrelle in Spanje. In de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog dweepte Degrelle met het fascisme en hij collaboreerde met de Duitse bezetter.

Op het einde van WOII vluchtte Degrelle naar Spanje. De Spaanse overheid negeerde het Belgische verzoek om uitlevering van de oprichter van Rex. Onder de vleugels van het Franco-regime mocht Degrelle in Spanje blijven wonen. Hij werd bij verstek ter dood veroordeeld.

Na een kort verblijf in Madrid verhuisde Degrelle naar Constantina, een kleine stad in Sevilla. Daar kreeg hij de bijnaam "Don Juan de La Carlina", naar de wijngaard die hij er kocht.

Later verhuisde de Rex-leider naar de Costa del Sol. De Belgische regering vroeg herhaaldelijk, maar tevergeefs, om zijn uitlevering. Leon Degrelle overleed in 1994 op 87-jarige leeftijd in Malaga in Spanje.

De opnames voor de documentaire "Don Juan de La Carlina, het verborgen gezicht van Leon Degrelle" vonden plaats tussen 2006 en 2009 in Spanje, België en Frankrijk.

Meest gelezen