Smet gaat in 2011 142 miljoen besparen

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wil volgend jaar 72 miljoen euro en in 2011 142 miljoen euro besparen op zijn departement. Hij maakt zich sterk dat daarvan weinig te merken zal zijn in de klassen.

Minister Smet wil besparen door te snoeien in structuren en initiatieven buiten de klas. Hij erkent de rol van de leerkracht en wil op die posten niet erg snoeien.

Toch gaat het om keuzes maken, zegt Smet, en zullen sommige mensen wel degelijk de besparingen voelen. In de klassen zal er weinig te merken zijn van de besparingen, aldus Smet.

De vakbonden zijn opgelucht dat Onderwijs minder moet besparen dan andere domeinen van de Vlaamse overheid. De christelijke vakbond ACV is tevreden dat er niet geraakt wordt aan de lonen van de leerkrachten. Wat nu weggenomen wordt, zijn een aantal nieuwe beleidslijnen van de vorige minister Frank Vandenbroucke, aldus ACV'er Jos Van Der Hoeven.

De socialistische vakbond maakt zich zorgen over de gevolgen van de besparingen na 2011 en vreest dat de talrijke plannen van het onderwijs op de helling komen.

Meest gelezen