"Van Rompuy EU-president? Dat moet een grap zijn"

De Britse media zetten hun offensief tegen premier Herman Van Rompuy (CD&V) voort. "Groot-Brittannië geregeerd door een Belg? Dat moet een grap zijn", kopt de krant Daily Express vandaag. The Daily Mail vraagt zich dan weer af of de Belgische premier nog erger kan zijn dan Blair.

Eerder deze week hakten The Times en The Daily Telegraph al vrolijk in op Van Rompuy. Vandaag gaan andere Britse kranten op datzelfde elan voort. Volgens The Daily Mail stijgen de kansen van Blair om de eerste EU-president te worden weer dankzij "Van Rompuys pleidooi voor nieuwe belastingen".

Van Rompuy, "Rumpy" bijgenaamd in de Britse media, hield volgens enkele media een pleidooi voor de invoering van een Europese groene belasting. Het bericht werd intussen al tegengesproken door zijn woordvoerder, maar in de Britse pers is de nieuwe taks een heel eigen leven aan het leiden. The Daily Mail meent dat Van Rompuy zichzelf in de voet heeft geschoten, want een nieuwe taks zal bij vele EU-lidstaten niet in goede aarde vallen. Een ware "boost" dus voor Blair, besluit de krant.

Ook The Daily Express smeert het "nieuwe belasting-offensief" van Van Rompuy breed uit. De krant laat Timothy Kirkhope, leider van de Conservatieven in het Europees Parlement, aan het woord, die naar eigen zeggen niet verrast is door het voorstel van Van Rompuy. "De meeste Belgische politici lijken meer van hoge belastingen te houden dan van chocolade, bier en frieten."

Ook het idee dat Van Rompuy een Europese superstaat wil verwezenlijken en nationale vlaggen en symbolen wil verbannen, wordt gretig door de Britse media uitvergroot. "Het is erg genoeg dat het verdrag van Lissabon door onze strot wordt geramd", zegt het Britse europarlementslid Gerard Batten in Daily Express, maar een president van een land van niets die ons vertelt dat we niet zouden moeten bestaan?".

BBC: "If you can run Belgium..."

Het federale profiel van Van Rompuy is wat de Britten het meest tegen de borst stuit. Dat is ook de BBC opgevallen, die vanochtend in het radioprogramme "Today" nog een portretje van Van Rompuy maakte en hem daarin een "open federalist" noemde. Een van Van Rompuys troeven is dan weer het feit dat hij erin slaagt een land als België bijeen te houden. "Als je België kan besturen, is het kinderspel om de Europese Unie overeen te laten komen".

"Maar het belangrijkste is wel dat hij niet Tony Blair is en er ook nooit voor zal worden gehouden", besluit de BBC.

Dinsdagavond bracht het vlaggenschip van de BBC-Nieuwsdienst, Newsnight, een ietwat ironisch portret van Van Rompuy. Zal hij Soeur Sourire en Plastic Bertrand aflossen als bekendste Belg in het buitenland?

Meest gelezen