Aantal griepbesmettingen opnieuw gedaald

Vorige week zijn opnieuw aanzienlijk minder mensen besmet geraakt met de Mexicaanse griep. Er zijn 17.850 nieuwe gevallen bij gekomen. 1 patiënt is overleden, hij behoorde tot de risicogroep. Dat meldt het Commissariaat Influenza.

Op een totaal van 41.856 consultaties bij huisartsen zijn de voorbije week in België 17.850 nieuwe gevallen van Mexicaanse griep opgedoken. De week daarvoor werden nog 29.744 nieuwe besmettingen opgetekend.

Het is dus al de tweede week op rij dat het aantal besmettingen met het H1N1-virus daalt. Het virus heeft zich vermoedelijk trager verspreid door de herfstvakantie in de eerste week van november, toen de scholen dicht waren.

Volgens het Commissariaat Influenza blijft het aantal mensen dat besmet is met het griepvirus, relatief beperkt. De epidemie heeft op dit moment nog geen significante impact gehad op de bevolking, luidt het.

Sinds het uitbreken van het griepvirus hebben in ons land 174.973 personen een besmetting opgelopen. 12 patiënten zijn overleden ten gevolge van complicaties door de griep.

Al 1,5 miljoen vaccins toegediend

Volgens het Commissariaat Influenza zijn al 1,9 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep in omloop gebracht. Griepcommissaris Marc Van Ranst schat dat al ongeveer 1,5 miljoen vaccins zijn toegediend.

"Van de mensen die geïdentificeerd werden als behorend tot de risicogroep, heeft 60 tot 80 procent zich gemeld om zich te laten inenten. Dat is een goed resultaat en bewijst dat huisartsen de zaak goed georganiseerd hebben", zegt Van Ranst.

De vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep kwam eind oktober op gang. Eerst werden ziekenhuispersoneel en artsen ingeënt en nadien volgden thuisverplegers, apothekers en risicogroepen.

Volgens Van Ranst overstijgt de vraag nog altijd het aanbod. "We krijgen meer aanvragen dan we kunnen leveren. Zo brengen we vanaf maandag weer 200.000 vaccins in roulatie. Maar dat zal niet volstaan. We volgen de zaak op de voet, want de situatie verandert elke dag", aldus de griepcommissaris.

Meest gelezen