LHC laat protonen met elkaar botsen

In de Large Hadron Collider (LHC) hebben geleerden opnieuw protonen met elkaar laten botsen. Daarbij is voor het eerst de CMS (Compact Muon Solenoid) ingezet, een detector die de botsingen tussen de protonenbundels registreert.

De LHC was vrijdag opnieuw opgestart nadat hij maanden had stilgelegen door problemen met de koeling van de magneten. Daarna is het snel gegaan en de geleerden hebben intussen al botsingen laten plaatsvinden tussen protonen met een energie van 450 GeV (giga-elektronvolt, een miljard elektronvolt).

Daarbij is voor het eerst de Compact Muon Solenoid (CMS, een muon is een lepton, een elementair deeltje dat niet uit quarks bestaat, een solenoïde een elektromagneet) gebruikt. Dat is een detector die de botsingen tussen de protonen registreert en vastlegt (zie foto).

In de CMS zit ook een "sporenkamer" waaraan jarenlang gewerkt is door wetenschappers van verschillende Belgische universiteiten.

De volgende dagen en weken zal de intensiteit van de protonenbundels en de energie waarmee ze rondgedreven worden verhoogd worden. Voor het einde van het jaar hopen de wetenschappers van het CERN het record te breken dat nu nog op naam van de deeltjesversneller TEVATRON van het Fermilab in Chicago staat. Daar is 1,96 TeV (tera-elektronvolt, een biljoen elektronvolt) bereikt. In de LHC zou zowat tien keer zoveel bereikt kunnen worden.

Meest gelezen