Bizons grazen eindelijk weer in Mexico

Voor de eerste keer sinds de 19e eeuw leven er weer bizons in de vrije natuur in Mexico. Gisteren zijn 23 bizons vrijgelaten in Chihuahua, een staat in het noorden van Mexico. De dieren zijn een geschenk van de Verenigde Staten.
Bizons graasden eeuwenlang in de uitgestrekte prairies van het Amerikaanse continent, van Canada tot Mexico.

Miljoenen bizons graasden eeuwenlang in de uitgestrekte prairies van het Amerikaanse continent, van Canada tot Mexico. De jacht door de indianen betekende geen bedreiging, maar in de 19e eeuw begon de grote slachting door de kolonisten.

Er werden zelfs speciale bizon-jachttreinen ingezet, van waaruit er dan op kuddes kon worden geschoten. Door die massale jacht werden de dieren bijna volledig uitgeroeid. Vandaag is de Amerikaanse bizon een beschermde diersoort.

Het nationaal park Wind Cave in de Amerikaanse staat Zuid-Dakota heeft nu 23 bizons geshonken aan Mexico. De autoriteiten hebben de dieren vrijgelaten in het reservaat Rancho El Uno, een natuurgebied van 18.000 hectare vlak bij de Amerikaanse grens.

Het is de eerste fase van een plan om de prairies in het zuiden van de VS en het noorden van Mexico opnieuw te bevolken, zei de Mexicaanse minister van Milieu Rafael Elvira Quesasa, die bij de vrijlating aanwezig was.

Mexico hoopt dat de kudde tegen 2012 uitgroeit tot een honderdtal dieren.

Meest gelezen