"De dood is niet uit ons bestaan te bannen"

Dinsdag gaan twee opera's van de Duitse componist Christoph Willibald Gluck in première in De Munt in Brussel. Beide voorstellingen focussen op het tragische lot van de Griekse koningsdochter Iphigénie.

De Munt is voor de opvoering van de Griekse drama's omgevormd tot een amfitheater. Orkest en koor zitten achter de scène tijdens de voorstellingen "Iphigénie en Aulide" en "Iphigénie en Tauride".

"Slachtoffer zijn en weten dat je geofferd zal worden, daarvoor moet je binnentreden in de geestesgesteldheid van iemand waartegen men zegt: morgen gaat je kop er af", aldus hoofdrolspeelster Véronique Gens.

De opera's focussen op het verhaal van Iphigénie, de dochter van de Griekse koning Agamemnon. Ze wordt door haar vader geofferd om de verovering van Troje te doen lukken. De goden schenken haar genade, maar ze wordt verbannen.

Beide spannende opera's eindigen elk met dank aan de vergevingsgezinde goden. De stukken worden nog tot 22 december opgevoerd in De Munt in Brussel.