"Een pastoor met vriendin moet kunnen"

Moet pastoor Patrick De Baets zijn parochie verlaten omdat hij openlijk een vriendin heeft? De inwoners van de Oost-Vlaamse gemeente Belzele vermoeden van wel en zijn daarom met een petitie gestart. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.

Na het overlijden van zijn vader liet pastoor De Baets ook de naam van zijn vriendin opnemen op de doodsbrief. Voor de inwoners van Belzele was dit niet echt opmerkelijk, omdat het een publiek geheim was dat de pastoor een vriendin had, aldus Het Nieuwsblad. Beiden wonen officieel op hetzelfde adres.

Geen slechte pastoor

Maar het bisdom dacht daar blijkbaar anders over, en kort na het verschijnen van de doodsbrief werd pastoor De Baets duidelijk gemaakt dat hij mocht vertrekken. Volgens de parochianen omdat hij dus openlijk een relatie heeft en dat pikken ze niet. “Dat hij een relatie met een vrouw heeft, maakt van hem geen slechte pastoor.”, aldus één van hen. Daarom is men in Belzele gestart met een petitie om de overplaatsing alsnog tegen te houden.

Volgens het bisdom heeft de overplaatsing niets te maken met de relatie van de pastoor. “Elke pastoor maakt een overplaatsing meermaals mee in zijn loopbaan”, aldus het bisdom. Een woordvoerder van kardinaal Danneels noemde het vermelden van de naam van de vrouw op de doodsbrief dan weer "hoogst ongebruikelijk".

Volgens de pastoor zelf ligt een conflict met de deken van Evergem aan de basis van de overplaatsing.