"Hitler is dood" wint Toneelschrijfprijs

De Vlaamse theaterauteur en -regisseur Stijn Devillé heeft de Toneelschrijfprijs 2009 gewonnen met zijn stuk "Hitler is dood". De prijs is goed voor 10.000 euro en werd uitgereikt in het stadhuis van Antwerpen.

"Hitler is dood" speelt zich af tijdens het proces van Nürnberg in 1945-1946, waar verschillende kopstukken van het naziregime terechtstonden.

De jury eert "de historische nauwgezetheid van het stuk". "Het is knap hoe Stijn Devillé op basis van intensief bronnenonderzoek een helder en toegankelijk stuk heeft weten te schrijven, dat vraagtekens zet bij het zwart-witdenken in winnaars en verliezers", aldus de jury.

"Hitler is dood" is een productie van muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding en theatergezelschap 't Arsenaal. De andere genomineerden voor de Toneelschrijfprijs waren Peter De Graef (Zoals de dingen gaan) en Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels (The broken circle breakdown featuring the cover-ups of Alabama).

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver(s) van een oorspronkelijk Nederlands theaterstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Vorig jaar ging de onderscheiding naar "Cititrip" van Filip Vanluchene.