"Magistraten zijn altijd zondebok"

Dat de hervormingen bij justitie traag vooruit gaan, is niet de schuld van de magistraten, maar van de politici. Dat zegt procureur Johan Sabbe in De Standaard. Minister Stefaan De Clerck (CD&V) laat zich niet uit het lood slaan door die kritiek. "Ik voel me gesterkt", klinkt het.

"Altijd als de vooropgestelde maatregelen er uiteindelijk niet komen, wordt de schuld in onze schoenen gestoken", zegt Sabbe, die praat in naam van de 27 procureurs in ons land. "Wij zijn nochtans vragende partij. Op enkele details na zijn we het 100% eens met de voorstellen van de minister. We willen zelfs verder gaan."

"Voor ons kan het niet rap genoeg gebeuren.  Waarom zouden wij trouwens meer macht hebben om die hervormingen tegen te houden? Als de minister een knoop doorhakt, zal ook bij justitie een hervorming plaatsvinden. De politiek slaagt er niet in om de veranderingen door te voeren en heeft dan de neiging om een zondebok te zoeken. Je zou bijna beschaamd zijn om te zeggen dat je magistraat bent."

Volgens Sabbe loopt vooral de informatisering van justitie mank en is er een probleem met de uitvoering van lichte gevangenisstraffen. "Men doet vaak lacherig over het elektronisch toezicht, maar men laat daar wel een immense kans liggen. Het is voor de overheid ook een goedkope oplossing. De gestrafte betaalt zijn eigen cel en de overheid moet ook niet betalen voor bewaking of voeding."

Minister De Clerck: "Ik voel me gesterkt"

Minister De Clerck voelt zich niet persoonlijk aangesproken door de kritiek, maar voelt zich integendeel "gesterkt door wat procureur Sabbe zegt, want hij is in grote mate akkoord met de hervormingen".

"We zijn met negen partijen aan het onderhandelen, mijn voorstellen liggen op tafel en ik hoop voor het einde van het jaar met een politiek akkoord te kunnen buitenkomen."