Barack Obama beveelt troepenuitbreiding

De Amerikaanse president Barack Obama heeft orders uitgevaardigd om meer soldaten te sturen naar Afghanistan. Morgen zal hij het Amerikaanse volk toespreken over de strategie in het land. De Britse premier Brown stuurt alvast 500 soldaten extra.

Al maanden bereidt het Witte Huis een nieuwe strategie voor die de situatie in Afghanistan op zijn minst moet stabiliseren en op lange termijn een uitweg moet bieden voor de VS en zijn bondgenoten. De laatste jaren winnen de islamitische militanten van de taliban steeds meer terrein. Soldaten van de NAVO-missie sneuvelen in hinderlagen, onschuldige Afghaanse burgers komen om het leven en de legitimiteit van de Afghaanse regering onder leiding van president Karzai is ernstig aangetast nadat fraude werd vastgesteld tijdens de recente presidentsverkiezingen.

Iedereen is het er over eens dat op korte termijn de veiligheid in het land en voor de inwoners moet verbeteren. De vraag is alleen hoe. Stanley McChrystal -de opperbevelhebber van de troepen in Afghanistan- vraagt 40.000 soldaten extra. Obama zal misschien het verzoek niet volledig inwilligen, maar nu hij volgens zijn woordvoerder Robert Gibbs (foto) orders voor een troepenuitbreiding heeft uitgevaardigd en de top van het leger heeft ingelicht is een substantiële troepenuitbreiding nabij. Vanavond heeft Obama nog gesprekken met de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier Brown en de Russische president Dmitri Medvedev.

Toespraak voor de natie

Morgen (woensdag 1 uur 's nachts Belgische tijd) zal hij het Amerikaanse volk toespreken in een rechtstreekse uitzending op de belangrijkste tv-zenders, zijn eerste toespraak tijdens prime time. Hij zal vooral de Amerikanen uitleggen waarom een troepenuitbreiding te verantwoorden is. Momenteel zijn er 68.000 Amerikanen in Afghanistan, die de hoofdbrok vormen van een troepenmacht van 100.000.

Vorige week kondigde Obama nog aan dat hij "het werk in Afghanistan wil afmaken". Het wordt in elk geval een van de belangrijkste beslissingen in het buitenlandse beleid van de president. Niet iedereen -zeker in de Democratische partij van Obama-is ervan overtuigd dat meer soldaten sturen de oplossing is. Daarvoor ligt de catastrofe in Vietnam nog iets te vers in het geheugen. Bovendien zal de troepenuitbreiding miljarden dollars kosten op een moment dat de staatsschuld historisch hoog staat in de VS.

500 Britse soldaten extra

Obama rekent erop dat de andere NAVO-landen hun steentje bijdragen. Zo kan hij immers vertellen aan het volk dat de VS niet alle extra lasten op zich moet nemen. Trouwe bondgenoot Groot-Brittannië liet alvast weten dat het 500 soldaten extra stuurt. Het getal werd door Brown vandaag bevestigd in het Britse parlement. Vandaag liet Italië ook weten dat het bereid is extra soldaten te sturen.