Europa gunt ouders vier maanden rust

De Europese ministers van Sociale Zaken hebben definitief groen licht gegeven om het ouderschap in de Europese Unie te verlengen naar vier maanden. Dat betekent dat ouders in België een maand langer ouderschapsverlof kunnen opnemen.

In de zomer hadden de Europese sociale partners al een akkoord bereikt om een eerdere overeenkomst van 1995 te herzien. Binnen de Unie bestaat er een grote verscheidenheid tussen de verschillende lidstaten. Al dan niet betaald, kan je in de meeste landen langer dan drie maanden zwangerschapsverlof opnemen. In Frankrijk en Polen kan je zelfs tot drie jaar voor je kind zorgen, zonder je baan te verliezen.

België, maar ook Groot-Brittannië, Spanje en Portugal zullen hun ouderschapsverlof moeten verlengen. In ons land bedraagt het ouderschapsverlof drie maanden. Zowel de vader als de moeder krijgen vier maanden, maar een van hen kan wel tot drie maanden overdragen naar zijn of haar partner. Zo kan een ouder tot 7 maanden opnemen. In sommige landen is het tot nu toe verboden voor partners om ouderschapsverlof over te dragen.

Verlenging ten vroegste voor 2012

De verschillende lidstaten moeten de richtlijn nu nog omzetten in nationale wetgeving en dat kan maximaal tot 2012 duren. Maar dat zal voor België verre van evident zijn. Werkgevers vinden dat er in België al genoeg vormen van tijdskrediet bestaan en dat wordt volgens hen op termijn onbetaalbaar.