Europese beurzen voelen onrust in Dubai

De Europese beurzen zijn vanavond bijna allemaal met verlies gesloten. De beleggers blijven ongerust over de impact van de financiële crisis in Dubai op het wereldwijde bankensysteem.

Vanochtend doken de meeste Europese beurzen voor iets minder dan een procent in het rood uit vrees voor de gevolgen van de problemen bij Dubai World, het kwakkelende staatsfonds uit de gelijknamige Golfstaat.

Later werd dat verlies wat teruggedrongen, maar bij het slot werden toch erg rode cijfers genoteerd. Op Euronext Brussel sloot de Bel-20-index zelfs 1,45% lager.

Parijs beperkte het verlies tot -1,11% en Londen en Frankfurt tot -1,05%. Intussen zijn in New York ook de Dow Jones (-0,27%) en de Nasdaq (-0,64%) met verliescijfers geopend.

Vanochtend hadden de Aziatische beleggers er nochtans vertrouwen in dat de crisis in Dubai onder controle gebracht kon worden. Daar sloten de meeste beurzen met winst.

Anders ging het er aan toe op de beurzen van de Golfstaten zelf. Daar incasseerde Dubai een verlies van ruim 7,3% en in het naburige Abu Dhabi was dat zelfs iets meer dan 8%. Dubai World zelf kelderde met 15%, maar dat is minder dan wat analisten hadden gevreesd.

De crisis brak eind vorige week uit toen het staatsfonds Dubai World uitstel van betaling vroeg. De groep torst een schuldenlast van 60 miljard dollar, een groot deel daarvan bij buitenlandse banken.

Dubai niet garant voor Dubai World

Intussen heeft een topman van de regering in Dubai bekendgemaakt dat de overheid niet garant staat voor de schulden van Dubai World, nochtans een overheidsfonds. Volgens de topman dragen de banken die grote leningen hebben verstrekt aan Dubai World een groot deel van de verantwoordelijkheid en niet de staat.

De uitlatingen van de topman zullen de ongerustheid over Dubai World wellicht nog doen opflakkeren. Gisteren liet buurstaat Abu Dhabi, net als Dubai een lidstaat van de Verenigde Arabische Emiraten, weten dat het overwoog om Dubai bij te springen. Vorige week had Abu Dhabi al eens vijf miljard dollar verstrekt, maar dat bleek niet genoeg te zijn.

Ook de centrale bank van de Verenigde Arabische Emiraten zou een duit in het zakje willen doen, maar concrete voorstellen zijn er nog niet. De andere Golfstaten, met Abu Dhabi voorop, hebben overigens ook zwaar geïnvesteerd in Dubai en zullen als het mis gaat, de gevolgen dragen.

Dat geldt ook voor de internationale banken die op grote schaal geld geleend hebben om de megaprojecten van Dubai World te financieren.

Wat ging er fout in Dubai?

Wereld houdt de financiële wereld de adem in voor een mogelijk nieuwe crisis, dit keer in de olierijke Arabische Golfstaten. Die hebben de voorbije jaren fors geïnvesteerd in allerlei luxeprojecten, zoals 's werelds hoogste wolkenkrabber, de Burj Dubai, en de Burj Al Arab, een luxehotel in de vorm van een traditionele Arabische zeilboot of dhow.

Het emiraat Dubai heeft weinig olie en wilde zich vooral promoten als diamant- en handelscentrum en luxeoord voor vermogende toeristen. Daartoe werd op grote schaal geïnvesteerd in grote projecten met luxevilla's voor de jet set van de wereld.

Door de financiële crisis zijn veel expats verhuisd en is de bevolking met 17% gedaald. Daardoor zijn de woningprijzen onder druk gekomen en kwamen de staatsholdings- en banken in de problemen. Ook buitenlandse banken die veel geld geleend hebben aan de Golfstaten, zullen daarvan de impact ondervinden.