Ex-guerrillero wordt president van Uruguay

In Uruguay heeft de voormalige guerrillastrijder José Mujica gisteren de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Uruguay gewonnen. De 74-jarige linkse kandidaat kreeg 51 tot 52 procent van de stemmen, zo blijkt uit exit polls.

De centrumrechtse oud-president Luis Lacalle kreeg 44 tot 45 procent van de stemmen. Hij heeft zijn nederlaag intussen al toegegeven.Mujica (foto links) neemt het roer over van Tabaré Vazquez (foto rechts), de eerste linkse president in de geschiedenis van Uruguay.

"Pepe" Mujica was in de jaren 60 een van de oprichters van de guerrillabeweging Tupamaros. In 1970 liep hij zware schotwonden op en zowel voor als tijdens de dictatuur (1973-1985) zat hij in totaal 14 jaar in de gevangenis. Tegenwoordig noemt hij eerder de Braziliaanse president Lula da Silva als zijn voorbeeld dan de meer radicale Hugo Chavez van Venezuela.