Iran houdt vijf Britse zeilers vast

Iran houdt al sinds vorige week vijf Britse zeilers gevangen. Dat meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hun jacht was op weg van Bahrein naar Dubai. Het incident zal de relaties tussen beide landen alleen maar verzuren.

De Iraanse marine hield het zeiljacht tegen toen het de Iraanse wateren binnenvoer. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gebeurde dat zeker niet met opzet. De Britten maakten deel uit van een negenkoppige bemanning die Bahrein ging vertegenwoordigen in de jaarlijkse zeilrace van Dubai naar Muscat.

De vijf zouden ongedeerd zijn, maar blijven voorlopig vastgehouden door de Iraanse politie. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Milliband hoopt dat er "snel een oplossing" kan gevonden worden voor de kwestie.

Het incident doet denken aan een gelijkaardige gebeurtenis twee jaar geleden. Toen werden 15 Britse matrozen vastgehouden omdat ze ook de Iraanse wateren waren binnengevaren in een patrouilleboot. De relaties tussen Groot-Brittannië zijn al een tijdje verzuurd door de nucleaire ambities van Iran.