Kruisspin is Europese spin van het jaar 2010

De Araneus diadematus of kruisspin is verkozen tot Europese spin van 2010. Aan de jaarlijkse verkiezing namen 78 juryleden-wetenschappers uit 21 Europese landen deel. Dat heeft Arabel, de Belgische Arachnologische Vereniging, bekendgemaakt.

De kruisspin is één van de best gekende spinnen. Ze behoort tot de familie van de wielwebspinnen (Araneidae), die wereldwijd zo'n 3.000 soorten omvat waarvan er een vijftigtal in Midden-Europa leven.

De kruisspin draagt een karakteristieke witte kruistekening op haar achterlijf, waar ze haar naam aan dankt. De soort is variabel van kleur en kan variëren van geel over roodachtig tot verschillende bruintinten. De mannetjes hebben een lichaamslengte (poten niet meegerekend) van 5 tot 10 mm, vrouwtjes zijn een stuk groter en meten tussen 12 en 17 mm.

"Deze alledaagse soort is ook één van onze meest efficiënte ongedierte-bestrijders, dankzij een enorm sterk en flexibel web. Zo kan de kruisspin zelfs een libel aan", zei Koen Van Keer, de secretaris van Arabel.

In 2010 mag de Kruisspin zich de "ambassadrice van de spinnen" noemen, van Scandinavië tot het Middellandse Zeegebied en van Ierland tot Hongarije. Dit jaar was die eer weggelegd voor de driehoekswebspin. De spin van het jaar werd in 2005 voor het eerst verkozen door Duitse en Belgische spinnenverenigingen om een andere kijk te bieden op deze vaak verguisde en gehate geleedpotigen.