Meeste Vlamingen kennen hun burgemeester

93 procent van de Vlamingen kent zijn burgemeester bij naam. Dat blijkt uit een grote enquête van Radio 2 en Het Nieuwsblad bij 140.000 Vlamingen. Er werd ook gepeild naar de tevredenheid van de Vlaming over zijn burgemeester.

De onderzoekers vonden drie gemeenten waar iedere ondervraagde zijn burgemeester kent. Het gaat om Leopold Lippens uit Knokke, Herman De Croo uit Brakel en Michel Doomst uit Gooik.

Als het op appreciatie aankomt, dan krijgt de gemiddelde burgemeester 6,6 punten op 10. Dat is iets meer dan in 2006, het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

De beste burgemeesters, volgens de betrokken inwoners, komen uit de kleine gemeenten Mesen, Herne en Gooik. De minst populaire burgemeesters ziin die van Oud-Heverlee, Aalst en en Wichelen.

Een goede burgemeester voor de ondervraagden is iemand die geregeld aanwezig is bij evenementen en die direct aanspreekbaar is. Drie kwart van de Vlamingen is ook te vinden voor het rechtstreeks verkiezen van de burgemeester.

In de loop van de volgende dagen krijgt u meer details in de Radio 2 programma's Ochtendpost (6-8u), Middagpost (12-13u) en Avondpost (16-18u) en op de site van Radio 2.