Opnieuw vertraging voor zaak-Beaulieu

De zaak-Beaulieu, over fraude bij de textielfamilie De Clerck, loopt opnieuw vertraging op. De Brusselse raadkamer heeft zich onbevoegd verklaard in het dossier. De procedure voor de raadkamer alleen al heeft bijna drie jaar geduurd.

De zaak-Beaulieu sleept al aan sinds 1990. De zaak draait rond grootschalige belastingfraude die gepleegd zou zijn door textielbaron Roger De Clerck, zijn kinderen en andere partijen. Alles samen zijn er niet minder dan 32 verdachten.

Eén van die 32 is een advocaat die onlangs is benoemd tot plaatsvervangend rechter in de Brusselse Kamer van Koophandel. De instantie die hem benoemde, wist niet dat hij verdacht werd in de zaak-Beaulieu.

Maar de benoeming zorgt wel voor problemen. Want oordelen over een rechter vereist een speciale procedure. Daarom zegt de raadkamer nu dat ze onbevoegd is, ze kan alleen optreden in enkele kleine nevendossiers. Het hoofddossier moet naar het parket-generaal, dat de verdachten wellicht rechtstreeks zal dagvaarden.

De zaak liep al eerder vertraging op, ondermeer doordat advocaten bijkomend onderzoek vroegen, doordat rechters werden gewraakt en doordat een betrokken Libanese zakenman een vertaling vroeg van het hele dossier in het West-Armeens.