Peter Praet kandidaat-ondervoorzitter ECB

België draagt morgen directeur van de Nationale Bank Peter Praet voor als kandidaat voor het ondervoorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft de woordvoerder van minister van Financiën Didier Reynders (MR) meegedeeld.

Tegen morgenavond moeten alle lidstaten van de eurozone een eventuele kandidaat voordragen. Praet wordt al langer genoemd als een eventuele kandidaat voor de functie van ondervoorzitter van de ECB. De gouverneur van de Luxemburgse centrale bank Yves Mersch was al kandidaat, waarschijnlijk zal ook zijn Portugese collega Vitor Constancio door zijn land officieel voorgedragen worden.

De ambtstermijn van de huidige ondervoorzitter Lucas Papademos eindigt volgend jaar op 31 mei. De ministers van Financiën van de eurozone moeten een kandidaat voordragen, maar uiteindelijk beslissen de staatshoofden en regeringsleiders. De 60-jarige Praet is sinds 2000 directeur van de Nationale Bank en sinds 2002 ook directeur van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen.

Praet wordt door vriend en vijand gerespecteerd als een uitmuntend bankier die ook een duidelijke analyse maakt van de financiële crisis en hoe een herhaling kan voorkomen worden. Maar met de benoeming van Herman Van Rompuy als president van Europa en de zware portefeuille van Handel voor Karel De Gucht in de Europese Commissie is België al zeer goed bedeeld als het aankomt op Europese topfuncties.