Premier zit samen met ongeruste vakbonden

Premier Yves Leterme (CD&V) is om 8 uur in spoedoverleg samengekomen met de vakbonden om te praten over de economische toestand. De bonden zijn ongerust door de recente golf van ontslagen. Vanmiddag praat de premier met de werkgevers.

De vakbonden vragen een antwoord van de regering nu grote namen als DHL, Opel, Bayer en Janssen Pharmaceutica openlijk spreken over herstructureringen.

Volgens het Planbureau is de golf van ontslagen bovendien nog lang niet ten einde. In 2010 zouden in totaal nog eens 90.000 banen verdwijnen. "De vooruitzichten zijn slecht en het ergste moet nog komen", zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. "Vooral voor arbeiders zijn de vooruitzichten niet goed."

De bonden eisen een betere bescherming van de arbeiders. Volgens hen worden die gediscrimineerd ten opzichte van  de bedienden omdat de ontslagvergoeding lager ligt. Bovendien moet de overheid "offensiever" zijn om banen in ons land te houden. "Nu vallen de keuzes verkeerd voor ons land. Als ik zie wat Duitsland en Frankrijk doen: zij verdedigen elke werkplaats."

Vanmiddag ontvangt Leterme ook de werkgeversorganisaties.  Die hameren dan weer op de concurrentiekracht van de bedrijven en willen dat er iets wordt gedaan aan de loonhandicap van onze bedrijven tegenover die in de buurlanden.