Proces tegen nazi-kampwachter Demjanjuk start

In de Duitse stad München is het proces begonnen tegen de voormalige nazi John Demjanjuk. Hij moet zich verantwoorden voor het vergassen van 27.900 Joden in het vroegere nazi-concentratiekamp Sobibor.

Er was veel persbelangstelling voor wat mogelijk het laatste grote proces van een nazi-oorlogsmisdadiger zal worden. De 89-jarige Demjanjuk werd in een rolstoel de rechtszaal binnengereden.

Zijn familie houdt dan ook vol dat Demjanjuk te ziek is om terecht te staan. Hij zou zich niet kunnen verdedigen, ook al omdat zijn geheugen hem vaak in de steek laat.

Hoe dan ook hebben de Verenigde Staten onlangs Demjanjuk uitgeleverd aan Duitsland omdat er voldoende bewijs zou zijn van zijn betrokkenheid bij de moord op Joden in een aantal nazi-concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voorstanders van het proces zeggen dat het in feite "te laat is voor gerechtigheid", maar dat een veroordeling een teken aan de wand zou zijn voor andere oorlogsmisdadigers dat ze altijd kans maken om berecht te worden, hoe lang na de feiten ook.

Het tweede proces van Demjanjuk

De Oekraïner John Demjanjuk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen gemaakt door de Duitse troepen. Daarna zou hij overgelopen zijn en deel hebben uitgemaakt van eenheden die concentratiekampen bewaakten.

Na de oorlog vluchtte Demjanjuk naar de Verenigde Staten, waar hij eerst de nationaliteit kreeg. In '86 werd hij evenwel ontmaskerd en uitgeleverd aan Israël. Dat land veroordeelde Demjanjuk ter dood wegens zijn optreden als "Ivan de Verschrikkelijke", een beruchte kampwachter in Treblinka.

Nadien werd hij door het hooggerechtshof in Israël echter vrijgesproken omdat er twijfel was of hij wel degelijk de bewuste kampwachter was. Demjanjuk keerde terug naar de VS, maar de voorbije jaren doken er steeds meer bewijzen op voor zijn betrokkenheid bij de moord op Joden en andere nazi-slachtoffers in de kampen Sobibor, Majdanek en Flossenburg.