Restauratiepremie voor Hof van Busleyden

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) kent een premie van 48.657 euro toe voor de restauratie van de 16e eeuwse muurschilderingen in het Hof van Busleyden in Mechelen. Het stadsbestuur wil daar binnenkort een algemeen stadsmuseum inrichten.

De fragmentarisch bewaarde fresco's, die dateren uit de periode tussen 1507 en 1515, zijn bijzonder zeldzaam. Ze stellen figuren uit de mythologie voor.

"De restauratie is erg dringend aangezien de pleisterdrager van de muurschilderingen aan het loskomen is. In het kader van de nieuwe functie en de herwaardering van het Hof van Busleyden is het bovendien belangrijk dat deze prachtige fresco's in al hun glorie aan het brede publiek getoond kunnen worden", vindt Bourgeois, die als minister verantwoordelijk is voor de bescherming van het onroerend erfgoed.

Het Hof van Busleyden is gebouwd in 1505 en is daarmee het oudste renaissancegebouw van Mechelen. Momenteel zijn het Stedelijk Museum en de beiaardschool er gevestigd.