"Berlusconi denkt dat hij een Romeins keizer is"

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi "verwart leiderschap met absolute monarchie". Dat zegt Gianfranco Fini, voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden in Italië en nochtans een van de bondgenoten van de premier.

Volgens de linkse Italiaanse krant La Repubblica deed Fini de uitspraken tijdens een bijeenkomst een paar weken geleden in Pascara, een stad langs de Adriatische kust. Na een toespraak wendde hij zich even tot een bevriende magistraat en zei dat Berlusconi "leiderschap verwart met absolute monarchie". De Italiaanse premier is volgens hem "enkele duizenden jaren te laat geboren, hij wil als een Romeinse keizer zijn".

Fini was vroeger partijvoorzitter van de Alleanza Nazionale, een postfascistische partij die lange tijd dweepte met de vroegere dictator Benito Mussolini. Maar Fini maakte de partij gematigder en werd zo een cruciale bondgenoot voor Berlusconi en zijn rechtse partij Il Popolo della Libertà. De laatste tijd is Fini echter steeds kritischer voor Berlusconi.

Fini ziet zich immers als de logische opvolger als de leider van rechts in Italië mocht Berlusconi om een of andere reden van het politieke toneel verdwijnen.