"Ramses was Brel van het noorden"

Vrienden en collega's hebben gereageerd op het overlijden van Shaffy. Thijs van Leer van Focus, die zijn carrière als beroepsmuzikant begon bij Shaffy, noemt de zanger "de grootste kunstenaar die we ooit hebben gehad". Liesbeth List is geschokt en kan nog niet reageren op het nieuws.

Van Leer reageerde in Mezzo op Radio 1. "Ik ben Ramses bijna alles verplicht. Hij heeft me het vak geleerd. Hij is mijn godfather."

Shaffy werd later verliefd op Van Leer, maar dat heeft hun vriendschap volgens Van Leer nooit in de weg gestaan. "Hij was fantastisch, altijd inspirerend. Hij deed de meest onverwachte dingen. Het was altijd geweldig."

Van Leer vindt het ook jammer dat de Nederlandse media hem de laatste tijd vooral afschilderden als een loser. "Daar is een veel te grote nadruk op gelegd en daar ben ik nog steeds boos over. Ik zie hem gewoon als de grootste kunstenaar die we ooit hebben gehad".

"De Brel van het noorden"

Ook Stef Bos is erg geschokt door het overlijden van Shaffy. "Er zijn mensen die verdwijnen van wie je blij bent dat ze er zijn geweest", zei hij. "Shaffy is zo iemand die er altijd zal blijven."

De zanger is een groot voorbeeld geweest voor Bos. "Hij heeft een enorme impact gehad op onze cultuur als muzikant. Hij is de "Brel van het noorden". Hij is zo authentiek in zijn stem dat je als zanger zo wil klinken, want hij zingt wie hij is."

"Vrijgevochten troubadour"

Schrijver Harry Mulisch herinnert zich Shaffy als "een vrijgevochten troubadour die intellectueel Amsterdam in de jaren 60 een schok bezorgde".

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, stelt dat "het stil is in Amsterdam nu", verwijzend naar het gelijknamige lied van Shaffy. "Ik gedenk met bewondering een groots en karakteristiek man".