Bayer nodigt vakbonden uit voor nieuw gesprek

De directie van het chemiebedrijf Bayer Antwerpen wil later deze week opnieuw rond de tafel zitten met de lokale vertegenwoordigers van de vakbonden. Bayer wil nagaan "welke opening mogelijk is", luidt het.

Afgelopen vrijdag geraakten de gesprekken tussen de vakbonden en de directie van Bayer in het slop na een mislukte verzoeningsvergadering. Volgens de woordvoerster van Bayer wil het bedrijf het overleg echter alle kansen op slagen geven. "Als de vakbonden bijkomende voorstellen hebben voor een praktische regeling van de voorstellen die op tafel liggen, horen wij die graag", zegt Lisette Mertens. "Tot nu toe stellen ze zich weigerachtig op. Wij zouden graag horen wat bij hen leeft aan ideeën." Volgens Mertens is alles "bespreekbaar, zolang de doelstellingen maar worden gehaald".

Het conflict bij Bayer gaat om een plan van de directie om het aantal vakantiedagen te verminderen en de arbeidsduur te verlengen. In ruil voor een belofte van werkzekerheid voor vijf jaar zouden de werknemers op vakantiedagen moeten inleveren. Er zouden ook geen loonsverhogingen meer komen, enkel aanpassingen aan de index.

De bonden willen niet weten van een vermindering van het aantal vakantiedagen en vinden dat ze in het verleden al genoeg hebben ingeleverd in de naam van de werkzekerheid. Toen gingen ze akkoord met een loonbevriezing in ruil voor een kortere werkweek. De vakbonden lieten vandaag weten dat het personeel achter de bonden blijft staan in hun weigering om te praten over arbeidsduurverlenging. De vakbonden zijn wel bereid om opnieuw met de directie te praten.