Dan toch geen algemeen rookverbod?

Op zijn blog spreekt PS-voorzitter Elio Di Rupo zich uit tegen een algemeen rookverbod. Nochtans hadden de PS-senatoren voor een algemeen verbod gestemd. Intussen is de discussie in de bevoegde Kamercommissie met een week uitgesteld.

In de Kamer kwamen de parlementsleden eerder tot een moeizaam compromis, waarbij vanaf 1 januari 2010 roken verboden wordt in alle horecazaken, behalve in cafés waar geen eten geserveerd wordt. Maar in de Senaat keurde deze maand een meerderheid (de meerderheidspartijen CD&V, CDH en PS en oppositieparijen Groen!, Ecolo en N-VA) een volledig rookverbod vanaf 1 januari 2012 mee goed.

Het lijkt echter verre van zeker dat ook de Kamer het algemeen rookverbod zal goedkeuren. Zo spreekt PS-voorzitter Elio Di Rupo zich op zijn blog (foto) uit tegen een algmeen verbod, hoewel zijn senatoren het algemeen rookverbod met een wisselmeerderheid goedkeurden. Hij pleit ervoor om stap voor stap te werk te gaan. Di Rupo beseft de gevaren voor de volksgezondheid, maar vraagt ook begrip voor mensen die willen "ontstressen" na een drukke werkdag. Bovendien acht de socialist het niet echt slim om in tijden van crisis de rendabiliteit van de horeca in gevaar te brengen met een verbod.

Liberale druk

Bovendien voert de liberale familie de druk op premier Yves Leterme (CD&V) op. Vooral Open VLD (buiten Patrik Vankrunkelsven) wil niet weten van een algemeen verbod. De liberalen wijzen er fijntjes op dat het niet bevorderlijk zou zijn voor de sfeer binnen de regering-Leterme II, mocht het eerste belangrijkste politieke feit in de Kamer een wisselmeerderheid zijn. De commissie Volksgezondheid heeft vandaag in de vooravond beslist om de discussie over het rookverbod met een week uit te stellen.

Groen en N-VA reageren ontgoocheld op het uitstel. Open VLD buigt eens te meer voor de druk van de tabakslobby en CD&V bezwijkt dan weer onder de druk van de liberalen, klinkt het bij de oppositie. CDH-fractieleider Christian Brotcorne laat weten dat zijn partij net zoals CD&V achter het algemeen rookverbod blijft staan. Het is de PS die zijn kar heeft gekeerd, luidt het. Volgende week zal er wellicht meer duidelijkheid zijn ovr welke houding de christendemocraten zullen innemen.