De bankier van de genocide veroordeeld

In Brussel is de Rwandees Ephrem Nkezabera veroordeeld tot 30 jaar cel. De man is bekend als de bankier van de genocide in Rwanda. Hij stond voor het hof van assisen terecht voor oorlogsmisdaden, zoals moord en verkrachting, tijdens de genocide van 1994.

Nkezabera was zelf niet aanwezig op het proces. Hij heeft kanker en is voorwaardelijk vrij. De beschuldigde stond aan het hoofd van een comité dat de Interahamwe leidde, de gewapende milities die de grootste hand hadden in het geweld tijdens de genocide.

Afgelopen maandag verklaarde de jury Nkezabera schuldig over de hele lijn, behalve voor een dubbele doodslag op een moeder en een kind.

Het is de eerste keer dat een Belgische rechtbank verkrachting bestempelt als oorlogsmisdaad. Nkezabera heeft bij zijn aanhouding in 2004 bekend dat hij de extremistische Hutu-milities en de haatzender Radio Mille Colinnes had gefinancierd.