Een op de drie Vlamingen is amateurkunstenaar

Een op de drie Vlamingen heeft een creatieve hobby en besteedt daar wekelijks gemiddeld 7,6 uur aan. Bij jongeren loopt dat op tot 64,3 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB en de UGent.

"Niet de hoeveelheid amateurkunstenaars is verrassend, wel de regelmaat waarmee ze hun hobby beoefenen", zegt professor Mark Elchardus van de VUB.

Een ruime groep zegt minstens één discipline per week te beoefenen of minstens twee disciplines meerdere keren per maand. Vooral jongeren en vrouwen zijn actief in de amateurkunstensector. De Vlaamse bevolking telt procentueel het meest beeldende kunstenaars (14,7 procent) en schrijvers (14,6 procent).

Heel wat amateurkunstenaars cumuleren verschillende kunsttakken. Zang en theater, die procentueel het minste aanhangers tellen, respectievelijk 3,6 en 2,1 procent, worden bijzonder intensief beoefend.

Opvallend is de daling van het aantal beoefenaars naarmate de leeftijd stijgt. Van de 14- tot 17-jarigen noemt 75,2 procent zich amateurkunstenaar. Bij de 65-plussers daalt dat aantal tot net geen 12 procent. Volgens Elchardus kan dat enkel verklaard worden door de tijdsgeest waarin de oudste generaties opgroeiden.