Filipijns clanleider aangeklaagd wegens bloedbad

In de Filipijnen is de zoon van een machtige potentaat, Andal Ampatuan Jr. aangeklaagd wegens medeplichtigheid bij het bloedbad van vorige week. Toen zijn 57 politieke tegenstanders van Ampatuan in een hinderlaag gelokt en op brutale wijze omgebracht.

Vorige week werd een konvooi van opposanten van de familie Ampatuan in de zuidelijke provincie Maguindanao tegengehouden en uitgemoord. Zeker 57 lichamen werden teruggevonden. Velen waren verminkt.

Op de Filipijnen is politiek geweld schering en inslag, maar de wreedheid waarmee dit bloedbad werd aangericht, heeft toch tot grote verontwaardiging geleid.

Enkele getuigen die konden ontsnappen aan het bloedbad, zeggen dat de hinderlaag was opgezet door een honderdtal mannen en politiemensen onder leiding van Andal Ampatuan, de zoon van de lokale clanleider. Diens familie zwaait al decennialang onbetwist de plak over de regio.

Ampatuan Jr. heeft zichzelf vorige week gemeld bij het gerecht en wordt nu officieel aangeklaagd wegens medeplichtigheid. De kwestie ligt gevoelig omdat de Ampatuan-clan huidig presidente Gloria Macapagal Arroyo steunt. Die heeft nu de noodtoestand in de provincie uitgeroepen.