Frank De Winne zet weer voet op aarde

Astronaut Frank De Winne is weer op aarde. Om 4.56 uur vannacht werd de Sojoez losgekoppeld van het Internationaal Ruimtestation en zo'n 3 uur later, om 8.16 uur precies, landde de cabine in de steppe in Kazachtstan.

Om 1.43 uur hadden De Winne, de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk al afscheid genomen van de 2 andere collega's die in het ISS blijven. Daarna ging het luik tussen beide ruimteschepen dicht. Even voor 5 uur werd de Sojoez losgekoppeld en werd de terugkeer naar de aarde ingezet.

De Sojoez draaide eerst nog rond de aarde, maar daarna werd de baan afgebogen door een remraket. Even voor 8 uur ging de cabine door de dampkring. Het radiocontact was zoals gewoonlijk even verbroken, maar om 8.04 uur was dat weer hersteld. Met een parachute daalde de Sojoez uiteindelijk probleemloos tot de landingsplaats in de Kazachse steppe.

Eerst werd de Rus Romanenko uit de cabine gehaald, daarna de Canadees Thirsk en tot slot ook De Winne. De Winne zag er bleek uit, maar kon wel al even zwaaien toen hij op de draagbaar werd gelegd.

Voor De Winne zit het avontuur er nog niet op. Hij krijgt nu een medisch onderzoek vlak bij de landingsplaats en zal eerst moeten wennen aan de zwaartekracht. Volgens dokter Jacques Bande zal het zelfs enkele dagen duren vooraleer hij weer normaal kan stappen.

Na het medische onderzoek wordt hij met een helikopter overgebracht naar een Russische kazerne. Door het slechte weer in Kazachtstan is de vlucht naar Moskou met een dag uitgesteld. Hij zou normaal gezien morgen aankomen in de Russische hoofdstad. Daar wordt hij onder meer opgewacht door een uitgebreide Belgische delegatie onder wie minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle (MR).