Japanner Amano leidt het Atoomagentschap

In Wenen heeft de Japanse diplomaat Yukiya Amano de leiding overgenomen van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Amano volgt de Egyptenaar Mohammed ElBaradei op, die samen met de instelling de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen.

De vorige directeur, Mohammed ElBaradei (foto), heeft het IAEA twaalf jaar lang geleid en met veel charisma. Over zijn opvolging werd dan ook lange tijd gebakkeleid tussen de lidstaten van het agentschap, maar uiteindelijk kwam de Japanner Yukiya Amano uit de bus. Die was jarenlang de Japanse vertegenwoordiger bij het IAEA en kent dus het klappen van de zweep.

Dat is ook nodig, want de machtswissel komt op een ogenblik dat de onrust over de kernprogramma's van Iran en Noord-Korea opnieuw is toegenomen.

Eergisteren heeft Iran aangekondigd dat het tien nieuwe laboratoria wil bouwen voor de verrijking van uranium. Volgens Teheran is dat enkel nodig voor kernenergie, maar de internationale gemeenschap gelooft daar niet veel van.

De westerse landen dringen al lang aan op sancties tegenover het radicale moslimregime in Iran, maar Rusland en China hielden vooral de boot af. Tenminste tot voor kort, want nu begint ook in Moskou en Peking de bezorgdheid over Iran toe te nemen.

Naast Iran is er nog altijd het communistische Noord-Korea, dat beschikt over voldoende kennis om een beperkt aantal eenvoudige kernbommen te maken. Pyongyang verklaart zich weliswaar bereid tot internationale inspecties, maar werkt toch niet echt goed mee met het IAEA.

Meest gelezen