José Emilio Pacheco wint Cervantesprijs

De Mexicaanse schrijver José Emilio Pacheco (70) heeft de Cervantesprijs gewonnen. Dat is de hoogste literaire onderscheiding in de Spaanstalige wereld.

Pacheco is dichter, schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij zei dat hij overweldigd was door de prijs. "Het is zoals een klap krijgen die je niet meteen pijn doet, het is echt onwerkelijk."

De jury noemt hem "een uitzonderlijk dichter van het dagelijkse leven, met diepte en vrijheid van denken. Hij heeft de vaardigheid om zijn eigen wereld te creëren en een ironische afstand ten opzichte van de werkelijkheid te bewaren als dat nodig is. En zijn taalgebruik is onberispelijk."

Jurylid José Antonio Pascual Rodriguez loofde vooral zijn boek "Las batallas en el desierto" (1981) waarin Pacheco het verhaal verteld van een jongen die verliefd wordt op de moeder van een van zijn klasgenoten.

Pacheco vertaalde ook werk van Samuel Beckett, Tennessee Williams en T.S. Eliot en gaf literatuurlessen aan universiteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada.

De Cervantesprijs is 125.000 euro waard. Vorig jaar ging de prijs naar de Spanjaard Juan Marse.