Nederland onvoorbereid op opwarming klimaat

Nederland is niet goed voorbereid op extreme klimaatveranderingen als het gaat om de gevolgen voor de landbouw, de natuur en de volksgezondheid. Dat stellen Nederlandse wetenschappers in een rapport, gemaakt in opdracht van de regering.

De wetenschappers pleiten voor verder onderzoek naar de gevolgen van vooral de grootste extremen in klimaatverandering. Nederland is volgens het rapport wel goed voorbereid op de stijging van de zeespiegel en overstromingen van rivieren.

Volgens de onderzoekers bieden de rapporten van het klimaatpanel van de Verenigde Naties van ruim twee jaar geleden nog steeds "een stevige wetenschappelijke basis voor het maken van klimaatbeleid”, maar hebben deze onderzoekers de risico’s buiten beschouwing gelaten dat de klimaatverandering "sneller kan verlopen – of ernstiger gevolgen kan hebben – dan verwacht”.

Zo zou het ontsnappen van methaan van de zeebodem, het smelten van de West-Antarctische ijskap en het versneld wegkappen van het Amazone-regenwoud onomkeerbare processen in gang kunnen zetten die een versnelling van de klimaatopwarming kunnen betekenen.