Nominaties beste "indies" zijn al bekend

"Precious", een sociaal drama over een uiterst dik tienermeisje uit Harlem dat door haar vader zwanger wordt gemaakt, is een van de grootste kanshebbers voor de Independent Spirit Awards, de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor de "indies" of "onafhankelijke" films, geproduceerd door kleine studio's en met relatief bescheiden bedragen.

"Precious" heeft vijf nominaties, evenveel als "Ein russischer Sommer" of "The last station", een Duitse biopic over de laatste dagen van de Russische schrijver Leo Tolstoj.

Beide films maken o.a. kans op de prijs voor beste film. Dat geldt ook voor "500 days of summer" (foto), een romantische komedie die momenteel bij ons in de zalen loopt, net als voor "Illinois", een komedie over een Palestijnse immigrant en "Sin nombre", een drama over Mexicaanse drugsbendes.

Bij de acteurs en actrices maken o.a. Gwyneth Paltrow ("Two lovers"), Helen Mirren ("The last station") en Colin Firth ("A single man") kans op een bekroning.

De Spirit Awards, die op 5 maart worden uitgereikt, vieren volgend jaar hun 25-jarig bestaan. Sinds de traditionele Hollywoodstudio's nog weinig vernieuwende of creatieve films afleveren, hebben de prijzen flink aan belang gewonnen.