Personeel Sanoma keurt sociaal plan goed

Het personeel van Sanoma Magazines heeft het sociaal plan goedgekeurd. Gisteren hadden de vakbonden en de directie van de tijdschriftenuitgever een voorlopig akkoord bereikt. Daarmee komt er een einde aan de stakingen die enkele weken geleden begonnen.

De sociale onrust bij Sanoma ontstond midden 2009 nadat de directie een besparingsplan van 12,5 miljoen euro had aangekondigd. De helft van de besparingen moest op de personeelskosten gerealiseerd worden. 76 banen zouden worden geschrapt.

Na 5 maanden van besprekingen begonnen de werknemers twee weken geleden met een reeks stakingen. In totaal werd 4 dagen het werk neergelegd. De uitgave van de tijdschriften van de groep kwam in eerste instantie niet in gevaar, maar bij eventuele stakingen later deze week zouden onder meer Humo, Flair en Libelle niet meer in de winkelrekken komen te liggen.

Zover kwam het echter niet. De vakbonden en directie van Sanoma bereikten gisteren een voorlopig akkoord over een sociaal plan. Vandaag werd dat akkoord voorgelegd aan het personeel. Bijna 80 procent van het personeel keurde het goed.

Het akkoord houdt onder meer in dat 36 mensen vrijwillig zullen vertrekken, onder meer via brugpensioen op 55 jaar. Voor 25 mensen werd al een andere functie gevonden, wordt hun tijdelijk contract stopgezet of wordt ook aan vrijwillig vertrek gedacht. Voor een beperkt aantal mensen zal een tewerkstellingscel worden opgericht om hen aan een andere baan te helpen. Ze behouden intussen hun loon.

De directie van Sanoma Magazines en de vakbonden engageren zich ook om het sociale klimaat binnen het bedrijf te herstellen.