Schoenengooier krijgt schoen naar het hoofd

De Iraakse journalist Mountazer Al Zaidi, die wereldberoemd werd omdat hij schoen gooide naar het hoofd van de voormalige Amerikaanse president George Bush, heeft in Parijs zelf een schoen naar het hoofd gekregen.

Tijdens een persconferentie beschuldigde een man die zich als een Iraakse journalist voordeed, Al Zaidi ervan voorstander van een dictatuur te zijn. Daarop riep hij: "hier is een andere schoen voor jou".

Al Zaidi kon de schoen ontwijken en de dader werd na een korte schermutseling uit de zaal gewerkt. "Toen ik die methode gebruikte, was dat uit protest tegen de  Amerikaanse bezetting", zei Al Zaidi achteraf. "Ik heb het nooit gebruikt tegen een landgenoot".

Al Zaidi kreeg een jaar cel voor het werpen van een schoen naar Bush en werd onlangs vrijgelaten. In een groot deel van de Arabische wereld wordt hij als een held beschouwd.

lees ook