Topman General Motors stapt op

De topman van het Amerikaanse autobedrijf General Motors, Fritz Henderson, stapt op als CEO. Dat heeft GM tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Voorzitter van de raad van bestuur Edward Whitacre volgt Henderson tijdelijk op.

Het nieuws werd op een snel bijeengeroepen persconferentie bekendgemaakt, nadat het ontslag was gelekt op de Amerikaanse tv-zender CNBC. Henderson volgde dit jaar CEO Rick Wagoner op, die moest opstappen in ruil voor overheidssteun. Na een herstructurering voor de zomer ontstond een nieuw GM die de laatste maanden uitpakt met een hernieuwd zelfvertrouwen. Getuige daarvan is de beslissing om Opel toch niet aan Magna te verkopen.

Op de persconferentie werd geen reden gegeven, maar volgens sommige Amerikaanse kranten zouden er ernstige meningsverschillen ontstaan zijn tussen Henderson en de raad van bestuur over de te volgen koers van GM, onder meer over de automerken Saab en Opel. Vandaag besliste GM nog om Saab op te doeken als er tegen het einde van de maand geen opvolger wordt gevonden.

Henderson wordt nu tijdelijk opgevolgd door Edward Whitacre, de voorzitter van de raad van bestuur en oud-topman van telecombedrijf AT&T. Het Witte Huis liet alvast weten dat het geen aandeel heeft in de beslissing van Henderson.