UGent bouwt mee aan telescoop op de Zuidpool

Twee wetenschappers van de Universiteit Gent zijn aan de slag gegaan in het Amerikaanse Zuidpoolstation Amundsen-Scott. Ze werken er mee aan de bouw van de IceCube, een telescoop van een kubieke kilometer in de Antarctische ijsmassa.

Doel van het project is meer inzicht te krijgen in ontploffende sterren (zogenoemde supernova's) en supermassieve zwarte gaten in het centrum van sommige sterrenstelsels.

IceCube is een neutrinotelescoop. Neutrino's zijn deeltjes die overal doorheen vliegen en zeer moeilijk te detecteren zijn. De telescoop bestaat uit bijna 5.000 lichtgevoelige detectoren die diep in het ijs worden geïnstalleerd. Deze detectoren vangen het licht op dat ontstaat tijdens de zeldzame keren dat een neutrino recht op een atoomkern in het ijs vliegt. Doordat het Zuidpoolijs zeer doorzichtig is, is het zwakke licht goed zichtbaar voor de detectoren.

De twee Gentse wetenschappers, die eind december het gezelschap krijgen van een derde collega van de UGent, bloggen over het project en hun dagelijkse belevenissen op www.naardezuidpool.ugent.be.