Verwarring tijdens proces Citibank

In Brussel is de eerste dag van het Citibank-proces in grote verwarring verlopen. De zowat 1.500 aanwezigen wilden zich burgerlijke partijen stellen. Drie toplui van de bank moeten zich verantwoorden omdat de bank klanten zou hebben misleid bij de verkoop van beleggingen.

Citibank verkocht beleggingen van het Amerikaanse Lehman Brothers, maar die bank ging vorig jaar failliet. Klanten hadden een kapitaalsgarantie gekregen van Citibank, maar daar bleek in werkelijkheid niets van aan. De bank wordt dus beschuldigd van desinformatie van klanten en van het gebruik van advertenties die niet waren goedgekeurd door het Bank- en Financiënwezen.

Zo'n 4.000 klanten van de bank verloren samen 128 miljoen euro. Vanaf volgende week dinsdag kunnen de 1.500 gedupeerden die aanwezig waren, zich burgerlijke partij stellen op het justitiepaleis. Het eigenlijke proces zal pas in de lente van volgend jaar beginnen, waarschijnlijk op 12 april.

Om de grote toeloop de baas te kunnen, werd de zitting verhuisd van het Justitiepaleis naar een evenementenhal in Sint-Jans-Molenbeek. Het hele proces verloopt in het Frans op vraag van de beschuldigden, maar dat zorgde voor heel wat verwarring in de zaal. Zo was er enkel een Franstalig formulier beschikbaar voor de gedupeerden om zich burgerlijke partij te stellen.

In het buitenland zijn er al verschillende processen geweest tegen banken die soortgelijke praktijken hadden toegepast. Enkele banken werden veroordeeld, andere gingen vrijuit. 200 gedupeerden zijn intussen al gedeeltelijk of volledig terugbetaald door Citibank. Volgens de woordvoerder van de bank bleek in die dossiers duidelijk dat de bank fouten had gemaakt.

Waar blijft Yves Leterme?

Kamerlid Hans Bonte vraagt zich intussen af waarom premier Yves Leterme zich nog steeds heeft niet heeft aangemeld als benadeelde partij. "Op 12 november 2008 verklaarde Leterme in het parlement dat hij een rekening had van 20.000 euro en dat die buiten zijn weten om was herleid tot 0 omdat het geld was belegd in producten van Lehman Brothers."

"Als ook Leterme zich burgerlijke partij zou stellen, is dat een morele steun voor de Economische Inspectie en het parket, die heel wat onderzoekswerk hebben verricht", zegt Bonte. "Het zou ook een steun zijn voor de 4.000 andere gedupeerden die in hetzelfde schuitje zitten. Zelfs voor een premier is 20.000 euro geen verwaarloosbaar bedrag."