Zuid-Afrika wil baby's beschermen tegen aids

In Zuid-Afrika heeft president Jacob Zuma aangekondigd dat alle baby's in zijn land die besmet zijn met hiv, behandeld zullen worden tegen aids. De Verenigde Staten gaan Zuid-Afrika 80 miljoen euro gegeven in de strijd tegen aids.

Vandaag is het wereldaidsdag en Zuma heeft die gelegenheid aangegrepen om het beleid tegenover de ziekte in zijn land volledig om te gooien.

President Zuma belooft nu aids-remmers aan alle baby's die met hiv besmet zijn. Dat is een radicale ommekeer in de aanpak van de ziekte, want zijn voorganger Thabo Mbeki twijfelde aan het verband tussen hiv en aids en wou daarom niet massaal geneesmiddelen uitdelen.

Zuid-Afrika is erg zwaar getroffen door de ziekte. Ruim 5,5 miljoen mensen zijn er besmet met het virus en elke dag sterven in het land duizend mensen aan de ziekte. Er zijn dan ook veel wezen van wie de ouders aan aids gestorven zijn en die voor zichzelf moeten zorgen.

Naar aanleiding van deze controverse in 2000 publiceerden 5.000 wetenschappers de "verklaring van Durban" in het tijdschrift "Nature". Daarin stelden de wetenschappers dat het bewijs dat aids veroorzaakt wordt door hiv-1 en hiv-2 "zuiver, volledig en ondubbelzinnig" is en "voldoet aan de hoogste wetenschappelijke normen".

Vandaag kondigden de Verenigde Staten overigens aan dat ze 80 miljoen euro aan Zuid-Afrika geven voor het voorkomen en behandelen van de ziekte.

1 december is wereldaidsdag. Wereldwijd zijn 33 miljoen mensen besmet met hiv. In ons land raken elke dag drie mensen besmet met hiv.