"Toxische" belegging kost staat miljoenen

De Belgische staat heeft 25 miljoen euro verloren door risicovolle beleggingen met geld van het Kringloopfonds. Dat fonds werd zes jaar geleden opgericht door de paarse regering.

Het was de bedoeling om het geld te investeren in sociale projecten, maar een derde ervan werd belegd in zogenoemde CDO's, een omstreden beleggingsproduct dat intussen spectaculair in waarde is gedaald.

"De opdracht van het Kringloopfonds was voor 30 procent, namelijk voor 25 miljoen euro, te investeren in ethische producten", zegt Kamerlid Luc Van Biesen (Open VLD) "Maar wat is gebleken? Blijkbaar heeft men geïnvesteerd in de toxische producten van KBC en de raad van beheer heeft nu deze 25 miljoen moeten afwaarderen naar 0 miljoen euro."

"Voor ons is het totaal onaanvaardbaar dat men overheidsgeld investeert in beleggingen zonder kapitaalgarantie", vervolgt Van Biesen. "Daarom vragen we volledige opheldering voor Nieuwjaar van de vroegere raad van bestuur van dat Kringloopfonds."

Het Kringloopfonds is al een tijdje in vereffening. De directeur is opgestapt.