Bende "die menselijk vet verkocht" bestaat niet

In Peru is een toprechercheur van de politie geschorst omdat hij gelogen heeft over een onderzoek naar een moordende bende. De politieman was naar eigen zeggen een bende op het spoor die mensen vermoordde om hun lichaamsvet door te verkopen aan de cosmetische en farmaceutische industrie in Europa. Alles blijkt nu echter een dikke, grove leugen te zijn.

Het macabere verhaal over de moordende bende ging twee weken geleden de hele wereld rond. Op een persconferentie liet de Peruaanse rechercheur weten dat hij vier mensen had opgepakt die ervan verdacht werden ongeveer zestig mensen te hebben vermoord.

De bende zou volgens de politieman het vet van hun slachtoffers doorverkocht hebben aan de cosmetische en farmaceutische industrie in Europa voor duizenden dollars per liter. Op de eigenaardige -zeg maar gruwelijke- persconferentie toonde de rechercheur twee flessen met volgens hem daarin menselijk vet (foto's).

Hij legde ook uit hoe de bende te werk ging. De verdachten zouden bekend hebben dat ze hun slachtoffers eerst vermoordden, daarna hun hoofd en ledematen afhakten en hun organen weghaalden om nadien de rompen boven brandende kaarsen te hangen om zo het lichaamsvet te laten smelten en op te vangen in kuipen.

"Rookgordijn om echte problemen te verdoezelen"

Twee weken na de persconferentie blijkt echter dat het macabere en surrealistische verhaal compleet verzonnen is. De eerste tekenen van twijfel kwamen er nadat de politie uit de regio waarin de bende actief zou geweest zijn, verklaard had dat ze niets over een dergelijke bende wist. De regionale politie kon bovendien amper een van de vermeende verdwijningen, in een regio waar drughandel en geweld wijdverbreid is, bevestigen.

De rechercheur die alles aan het licht bracht, kon achteraf ook geen enkel bewijs geven van de zogezegde verkoop van het vet aan de zwarte markt in Europa. Medische experts twijfelden ook zwaar aan het verhaal en beweerden dat menselijk vet absoluut geen enkele waarde heeft. Menselijk vet wordt wel gebruikt, maar in de meeste gevallen is dat het vet van de behandelde persoon zelf. Menselijk vet van de ene persoon in de andere injecteren is zelfs levensgevaarlijk, luidt het.

Geen bende dus en ook geen doorverkocht vet aan Europa. De toprechercheur werd voor onbepaalde tijd geschorst omdat hij de reputatie van zijn politie-eenheid heeft bezoedeld. Waarom de politieman het verhaal verzonnen heeft, is niet duidelijk. Volgens sommige antropologisten zou hij het verhaal gebaseerd hebben op een oude Peruaanse mythe om zo een aantal misdaden die de politie niet kon oplossen te verklaren. Anderen denken dan weer dat dit een van de zovele "nieuwsverhalen" was die als een rookgordijn moeten dienen om het publiek af te leiden van de echte problemen in het land.