De Winne omhelst familie na zes maanden in het ISS

Astronaut Frank De Winne is na zes maanden in de ruimte opnieuw herenigd met zijn familie. Even voor 15 uur landde hij in Sterrenstad, nabij Moskou. Samen met zijn collega's werd hij per vliegtuig overgebracht vanuit Kazachstan.

Gisterenochtend is De Winne, samen met de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk, in een ruimtecapsule in de steppe van Kazachstan geland na een verblijf van een half jaar in het Internationaal Ruimtestation ISS.

Normaal zou De Winne gisteren al per helikopter worden overgevlogen naar de dichtstbijzijnde luchthaven, maar door het slechte weer ging de vlucht niet door. Ook vanochtend zag het er slecht uit voor De Winne en zijn twee collega's, maar het toestel is uiteindelijk dan toch kunnen vertrekken. Van daaruit ging het dan weer per vliegtuig naar Sterrenstad.

Zout, brood en bloemen voor De Winne

Bij aankomst in Sterrenstad werd er traditioneel een kleine ceremonie gehouden. "Op de trappen van een gebouw staan het publiek en de pers klaar en wanneer ze met de bus aankomen, speelt een fanfare een deuntje", getuigt VRT-verslaggever Tijs Mauroo. "Daarna krijgen ze op de trappen zout, brood en bloemen aangeboden."

Op de vraag hoe het met hem ging, antwoordde De Winne dat "alles zeer goed is, alles is perfect". "Ze zagen er echt goed uit, een nachtje slaap heeft hen blijkbaar goed gedaan", voegt Mauroo eraan toe.

Op de persconferentie na zijn aankomst bevestigde De Winne zijn goede conditie na zes maanden in de ruimte. "Ik denk dat we er goed uitzien", zei hij. "We kunnen op ons gemak al een beetje wandelen. Alles gaat zeer goed, langzaam, maar zoals voorzien."

De Winne vond het ook jammer dat hij een dag later dan gepland naar Sterrenstad kon vliegen. "Ik had natuurlijk liever gehad dat ik een dag vroeger bij mijn familie kon zijn of dat Lena bij mij was in Kazachstan, maar dat is niet zo. Maar enfin, ik ben nu toegekomen dus alles is perfect."

Vooraleer Dewinne naar België kan terugkeren, moet hij nog een reeks tests ondergaan waarbij onder meer zijn evenwichtsorgaan en hart en bloedvaten worden getest. Sowieso wacht De Winne nog een lange revalidatieperiode. Zijn lichaam en spieren moeten zich weer aanpassen aan de zwaartekracht op aarde.