Iran laat vijf Britse zeilers vrij

Iran heeft de vijf Britse zeilers vrijgelaten die de Iraanse marine op 25 november had opgepakt in de Golf.

De zeilers deden mee aan de regatta "Dubai-Muscat Offshore race" en waren op weg van Bahrein naar Dubai. Iran oordeelde dat de Britten hun territoriale wateren illegaal waren binnengedrongen en had de zeilers opgepakt.

De Britse diplomatie heeft de laatste dagen grote inspanningen geleverd om de zeilers vrij te krijgen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband heeft zelf ook contact opgenomen met zijn Iraanse collega over de kwestie.

Iran oordeelt nu dat de zeilers "onopzettelijk" hun wateren hebben doorvaren. Volgens de staatsradio heeft Iran daarover de nodige garanties gekregen. De organisatie van de regatta zei op BBC dat de boot mogelijk uit koers was geraakt door problemen aan een schroef.