Islamisten van Kaukasus eisen treinaanslag op

De aanslag op de trein tussen Moskou en Sint-Petersburg vorige vrijdag is opgeëist door een rebellengroepering de Islamisten van de Kaukasus. Die separatistische groep heeft banden met Tsjetsjeense rebellen en wil een islamitische staat oprichten.

"We verklaren dat deze operatie voorbereid en uitgevoerd werd in het kader van een reeks sabotageacties die begin dit jaar tegen strategische plaatsen in Rusland gepland werden op het bevel van de emir van het emiraat van de Kaukasus, Dokka Oemarov", zo staat te lezen in de opeisingsbrief die de website Kavkazcenter naar eigen zeggen ontvangen heeft.

"De trein Nevski Express, die Sint-Petersburg met Moskou verbindt en die door hoge Russische functionarissen wordt gebruikt, is op 27 november door de speciale groep voor sabotage tot ontploffing gebracht", staat er nog.

Bij de treinramp vielen 26 doden en zo'n 100 gewonden. Ook een hoge functionaris en een gewezen senator kwamen om het leven bij de aanslag. De opeisingsbrief kondigt voorts aan dat nog meer van dergelijke aanslagen zullen worden gepleegd als Rusland "niet ophoudt met zijn politiek van moord op gewone moslims".

Dokka Oemarov, vroeger een separatistische president van Tsjetsjenië, heeft zichzelf tot emir uitgeroepen en leider van alle rebellenbewegingen die actief zijn in de Russische Kaukasus.