Minister Crevits: "Er is wel ingegrepen"

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) ontkent dat er sprake is van een doofpotoperatie over mogelijke corruptie bij de Vlaamse administratie Wegen en Verkeer.

Kris Daels van Lijst Dedecker zei gisteren in Terzake bewijzen te hebben dat hogere ambtenaren geknoei van een aannemer met asfalt voor de heraanleg van het viaduct van Vilvoorde zouden hebben toegedekt. Daels haalde bijvoorbeeld een mail boven van een controleur van Wegen en Verkeer die zijn oversten al bij het begin van de werken waarschuwde over de gebrekkige kwaliteit van het asfalt. Volgens Daels hebben ook interne audits wanpraktijken aan het licht gebracht, maar gebeurt daar niks mee.

Minister Crevits ontkent dat en zegt dat er wel tuchtmaatregelen zijn genomen tegen de betrokken ambtenaren. "De feiten waarover gisteren gesproken werd, dateren van jaren geleden en zijn de basis geweest van een auditverslag waarin een inefficiënte werking van de dienst vastgesteld is en ingegrepen is. Er zijn daarna nog een drietal audits geweest. In twee daarvan zijn er aanwijzingen gevonden van fouten die door onze eigen werknemers begaan zijn en die zijn gemeld en er is ook effectief ingegrepen: mensen zijn geschorst of tijdelijk uit hun functie ontheven."

Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek. Vorige week was er een huiszoeking op het kantoor van de topman van de administratie. Hij is voorlopig niet in verdenking gesteld. Minister Crevits wacht op een intern rapport over die zaak.