NAVO belooft extra troepen voor Afghanistan

In een reactie op de oproep van VS-president Barack Obama toont de NAVO zich bereid om 5.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen hoopt evenwel dat het wat meer mag zijn.

"Het conflict in Afghanistan is niet enkel de strijd van de Verenigde Staten, maar ook de bondgenoten moeten een duit in het zakje doen", aldus Rasmussen.

De NAVO-topman zegt dat de andere lidstaten zeker 5.000 extra militairen naar Afghanistan sturen, maar hij hoopt dat het er meer zullen zijn. Wellicht is er sprake van 6.000 tot 7.000 manschappen extra.

De Britse premier Gordon Brown roept de NAVO-bondgenoten op om zich achter de VS te scharen en niet enkel woorden. Nog voor de toespraak van Obama had Brown gemeld dat Londen 500 extra militairen zou sturen. Met 10.000 militairen is het Britse contingent in Afghanistan nu het grootste na het Amerikaanse.

Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy was de speech van Obama "moedig en vastberaden", maar Parijs wil dat de Afghaanse regering een tegengebaar doet en de drughandel en de corruptie aan banden legt.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle sluit niet uit dat er meer troepen naar Afghanistan gaan, maar geeft de voorkeur aan eenheden die de Afghaanse politie moeten opleiden. Berlijn heeft nu al 4.365 soldaten in Afghanistan.

De drie grote Europese landen willen liever wachten met een beslissing tot na de Afghanistan-conferentie die eind januari in Londen plaatsvindt. Er is ook geen haast bij, want in de winter vallen de gevechten in Afghanistan grotendeels stil.

Extra manschappen van België?

Of en hoeveel extra militairen ons land voor Afghanistan zal leveren, is nog niet duidelijk. Na een ontmoeting met VS-gezant voor Afghanistan Richard Holbrooke zei minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (foto, CD&V) dat de VS niet formeel om meer Belgische troepen heeft gevraagd.

De Belgische regering zal zich daarover de volgende weken beraden. Vanackere merkt wel op dat de extra inspanning niet meteen militair hoeft te zijn. Ze kan ook bestaan uit een opbouw van de civiele samenleving en het opleiden van de Afghaanse politie.

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) steunt de nieuwe strategie van de VS, maar laat zich in dezelfde termen uit als Vanackere.

Ons land heeft iets minder dan 600 militairen in Afghanistan. De meeste daarvan bewaken de luchthaven van de hoofdstad Kaboel, maar er is ook een gevechtseenheid met F-16's in de zuidelijke stad Kandahar en een heropbouweenheid in het noordelijke Kunduz.

Taliban beloven een harde strijd

In Afghanistan heeft de fundamentalistische rebellengroep taliban beloofd om de strijd tegen de VS-troepen nog op te voeren. Volgens een woordvoerder van de taliban zullen er nog veel meer Amerikaanse militairen omkomen dan tevoren.

De Afghaanse regering van president Hamid Karzai is dan weer tevreden met de Amerikaanse steun. Toch hoopt Kaboel dat de VS-troepen na 2011 de strijd tegen de taliban en Al Qaeda op een ordelijke manier zullen overdragen aan het Afghaanse leger.

Pakistan reageert met gemengde gevoelens op de beslissing van Obama. Het land wil een betere coördinatie met de VS-troepen om te vermijden dat een nieuw Amerikaans offensief de taliban en terroristen van Al Qaeda over de grens naar Pakistan zullen drijven zoals in 2001, waardoor daar de spanningen weer zullen toenemen.

India ten slotte is bereid om de Afghaanse overheid met allerlei economische en humanitaire hulp bij te springen om de regering-Karzai te ondersteunen.