Obama stuurt 30.000 extra soldaten naar Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama zal 30.000 extra soldaten naar Afghanistan sturen. Dat heeft hij gezegd tijdens een speech voor de cadetten op de militaire academie van West Point in New York.

"Ik heb beslist dat het in ons vitaal nationaal belang is om 30.000 extra troepen naar Afghanistan te sturen", zei hij tegen de cadetten. De extra troepen vertrekken in de eerste maanden van volgend jaar. In totaal zullen dan meer dan 100.000 Amerikaanse soldaten in Afghanistan gestationeerd zijn.

"De Amerikaanse troepen hebben nu niet de ondersteuning die ze nodig hebben om op een efficiënte manier de Afghaanse veiligheidsdiensten te trainen en op te leiden", zei Obama.

Obama benadrukte in zijn speech dat de VS naar Afghanistan was getrokken na de 9/11-aanvallen, gepleegd door Al Qaeda-militanten, en dat hun taliban-bondgenoten delen van Afghanistan inpalmen en Pakistan aanvallen. En dat de VS in zijn strijd gesteund wordt door een brede coalitie van 43 landen.

Sommige tegenstanders van de Amerikaanse troepen in Afghanistan hebben deze oorlog al vergeleken met de oorlog in Vietnam in de jaren 50 en 60, waar Amerika zich heeft moeten terugtrekken zonder de Vietcong te verslaan. Obama zei dat de vergelijking tussen de twee oorlogen niet opging. "De Amerikanen zijn aangevallen vanuit Afghanistan en blijven een doelwit voor dezelfde extremisten die zich nu aan de grens met Pakistan ophouden", zei Obama.

Obama plant naast een troepenuitbreiding ook een geleidelijke terugtrekking uit het land vanaf 2011. Obama wil de taliban nog een laatste slag toebrengen en dan Afghanistan overlaten aan de Afghanen.

Lees hier de volledige speech van Obama.

Meest gelezen